Blog ‘Domotica in huis’
Domotica: comfort en duurzaamheid voor uw woning
Duurzaamheid en comfort. Dat zijn de twee aspecten die mensen tegenwoordig zoeken voor een woning. Goed voor het milieu, tegelijkertijd zelf ook geld besparen (‘nul op de meter’ is een gevleugelde term anno 2019) én met behoud van comfort. Domotica speelt een belangrijke rol om in ieder geval het comfort te verbeteren en om bijvoorbeeld uw energieverbruik te monitoren. Maar wat verstaan we onder domotica en welke mogelijkheden zijn er voor uw woning?
Wat is domotica?
Domotica is een ander woord voor huis- en gebouwautomatisering. Klinkt ingewikkeld, de bedoeling is nochtans eenvoudig: uw leven zo aangenaam mogelijk maken. En dat door alle technische voorzieningen in huis met elkaar te verbinden in één gebouwbeheersysteem. Denk aan verlichting, verwarming, inbraak- en brandbeveiliging, zonwering, rolluiken, garagepoort en camerabewaking. De ontwikkelingen gaan razendsnel op dit gebied; elk jaar komen er wel weer nieuwe toepassingen bij die uw huis nog comfortabeler maken.
Wat zijn de belangrijkste toepassingen van domotica?
Tegenwoordig zijn er vele toepassingen van domotica denkbaar. De meest nuttige en voor de hand liggende toepassing, is de ‘alles uit’ knop om alle lichten in één te doven. Dat is een schakelaar die over het algemeen bij de inkomdeur wordt geplaatst en/of bij de masterbedroom (naast het bed). Met één druk op de knop weet u dan 100% zeker dat er nergens meer licht brandt in huis.
Nog meer voorbeelden van domotica in huis:
- Toegangscontrole bij de voordeur
- Bediening van verschillende ‘sferen’ via uw smartphone (geluid/muziek, rolluiken, screens, verlichting in verschillende zones of gecombineerd)
- Koppeling van alarmsystemen, al dan niet in combinatie met een camera waarvan u de beelden via een app op uw smartphone kunt bekijken wanneer u maar wilt. Of die u een melding geeft bij een ongewone activiteit
- Op afstand instellen van de verwarming of ventilatie
- Timing instellen van de verwarming of ventilatie (op gezette tijden uw woning laten verwarmen)
- Het koppelen van een alarm bij uw douche of bed met de alarmcentrale (in het kader van levenslang en toegankelijk wonen)
- Het vullen van uw bad op een specifiek moment, zodat er een heerlijk warm bad voor u klaar staat na een lange dag
- Koffie zetten op een vast moment in de ochtend om wakker te worden met de geur van verse koffie (al heb je tegenwoordig ook slimme koffieapparaten die met een timer ingesteld wordt)
Domotica staat sowieso niet stil. De Google Home is ook al een voorbeeld van hoe u uw huis steeds meer ‘smart’ kunt maken. Aansturing gebeurt bijvoorbeeld met uw stem om de radio aan te sturen, of om de verlichting aan- of uit te zetten.
Welke vormen van domotica worden het vaakst toegepast?
De ‘alles uit’ schakelaar staat met stip op één, omdat die vrij eenvoudig te installeren is. Uw elektriciteitssysteem hoeft maar iets intelligenter te zijn en u heeft niet de gehele domotica nodig met alle toeters en bellen. Vervolgens zien we dat bediening van geluid, screens/rolluiken, ventilatie en verlichting een goede tweede is, gevolgd door het monitoren van energieverbruik door middel van een app en slimme thermostaat.
Wanneer we bij AR-VO aan een nieuw project starten, bekijken we ook altijd de mogelijkheid om gelijk domotica toe te passen. Waarom? Omdat de mogelijkheden eindeloos zijn en ook vaak uitbreidbaar in de toekomst. Mocht het op dit moment niet binnen het budget passen, of er is geen behoefte aan domotica, dan raden we wel altijd aan om een elektriciteitssysteem te plaatsen wat later alsnog makkelijk omgevormd kan worden tot een intelligent systeem.
Waarom kiest u voor domotica in huis?
De belangrijkste reden om één of meerdere toepassingen van domotica in uw huis aan te brengen, is toch wel om het comfort te verhogen. Wat we ook vaak terug horen, is het gebruiksgemak van de systemen, bewust zijn van energieverbruik om zelf ook energiebewuster na te denken, en als laatste biedt domotica ook een veilig gevoel.
Waar moet u op letten?
Tijdens het ontwerp van uw nieuwe woning hoeft er nog niet direct rekening gehouden te worden met domotica. Er moet alleen ruimte vrij gehouden worden voor een groter verdeelbord. In de uitvoering is dat anders. Ook al kiest u niet nu voor domotica, toch is het verstandig om uw huis wel klaar te maken hiervoor, mocht u in de toekomst anders beslissen. Bijvoorbeeld door de juiste bekabeling te gebruiken en het eventueel plaatsen van wachtbuizen voor latere uitbreiding.
Kiest u wel direct voor domotica, dan is het belangrijk om een goede elektricien in de arm te nemen die uw domoticasysteem door en door kent, zodat hij het systeem goed kan installeren en programmeren. Bovendien kan een goede elektricien ook nog goed advies geven over de andere mogelijkheden. De elektricien is op dat moment dus eigenlijk meer een IT’er.
Interesse voor domotica in uw nieuwe woning?
Overweegt u om een nieuwe woning te bouwen, maar weet u niet goed wat voor u specifiek de mogelijkheden kunnen zijn voor domotica? Wij helpen u graag op weg. Neem contact op met Michèle Vochten voor een persoonlijk advies. Samen bekijken we de mogelijkheden om een prachtige nieuwbouwwoning te realiseren, inclusief domotica.